Bottertocht 2016 bij Botterstichting Elburg – Business Club N.V.

Bottertocht 2016 bij Botterstichting Elburg

Mark Sepers 12,5 jaar uitvaartverzorger
27 juni 2017
VAN ZON Arbeidsbemiddeling viert jubileum met Sociaal Project
11 augustus 2017

Op vrijdag 1 juli 2016 waren we met de Businessclub te gast bij Botterstichting Elburg. Hoewel het weer niet helemaal meewerkte mogen we toch spreken van een zeer geslaagde middag en avond. Zo`n 50 ondernemers verlieten die middag de Elburgse haven in vijf authentieke botters. Mede door de enthousiaste leiding van de vrijwilligers van de Botterstichting en de heerlijke maaltijd verzorgd door Rookoven.com was het voor iedereen een, misschien enigszins natte, maar erg gezellige activiteit.

Inschrijven voor de bottertocht van 30 juni 2017 kan hier.

Introductie

Voordat we onze bootschoenen mochten gaan testen werden we van harte verwelkomd door de aanwezige vrijwilligers van de Botterstichting, waarna Anja Grolleman ons vertelde over de stichting en het mooie werk dat zij in Elburg doen om dit erfgoed te behouden. Na dit welkom konden gegadigden ook rondkijken in het bijzondere gebouw waar we verzamelden; de Botterwerf Balk, terwijl de anderen genoten van een kop koffie of thee en alvast bijpraatten.

Hijs de zeilen

Ondernemers die dachten een middagje te relaxen werden teleurgesteld, want eenmaal op de botters moest er echt gewerkt worden. Zeilen hijsen, op spanning brengen of juist weer reven. De grote zwaarden aan de zijkanten van de botters laten vallen én weer ophijsen. De dames en heren die het leuk vonden om mee te helpen gingen echt vol aan de bak. Ook het race-element van de tocht viel bij veel mensen in goede aarde en zorgde dat de fanatiekelingen meteen boven kwamen drijven.

 

Nat pak

Er werden geen natte pakken gehaald vanwege overboord gaan, maar de buitjes die af en aan vielen zorgden er wel voor dat we soms ook even het vooronder van de botter opzochten. Heel knus! Gelukkig was iedereen erop gekleed en mocht de regen de pret beslist niet drukken. De verzorging onderweg, inclusief echt Elburgse Kloosterwegge, smaakte prima en maakte de frisse temperatuur weer helemaal goed.

Alle foto’s van deze bijeenkomst in 2016 zijn op Facebook te zien.

Van de boot naar het buffet

Eenmaal weer aan wal konden we direct aanschuiven voor een heerlijk oudhollands buffet, verzorgd door Rookoven.com uit Nunspeet. Met allerlei soorten salade en natuurlijk gerookt vlees, maar ook ‘pulled pork’ en ‘pulled salmon’ kon iedereen zijn eigen smakelijke maaltijd samenstellen. Terwijl alle ondernemers genoten van het eten werd er uiteraard nog druk genetwerkt en werden de nodige visitekaartjes uitgewisseld. Al met al een zeer geslaagde middag en avond!

 

Botterstichting Elburg

Botterstichting Elburg is opgericht in 1975 en vierde in 2015 haar 40-jarige bestaan. Een club van maar liefst 170 vrijwilligers zorgt dat deze stichting haar werk kan doen, want op een werf is altijd wel wat te doen. Natuurlijk het varen met de botters in het vaarseizoen, maar buiten het seizoen moeten de boten onderhouden worden, het museum moet worden bemenst en maakt men plannen voor de toekomst van de Botterstichting. Om alles in goede banen te leiden zijn er verschillende werkgroepen binnen de stichting, zoals Opleidingen, Botterbedrijvenwedstrijd, Museum, Onderhoud en natuurlijk het Varen met gasten.

 

In 2010 werd een grote wens vervuld en ging de Bottermuseumwerf ‘De Hellege’ open. Met dit museum heeft de stichting een grote stap gezet in haar doelstelling om de botters te kunnen onderhouden en zo in de vaart te kunnen houden. Dit alles kost veel geld en de huidige werf en het museum biedt hen mooie mogelijkheden om de stichting zowel aan particulieren als ondernemers te presenteren.

Meer lezen over de Botterstichting? Bezoek www.botterselburg.nl.